vrijdag 26 september 2008

Maaltafels oefenen

Zullen we ons eerst afvragen WAAROM het handig is om heel snel maaltafels te leren?

Stel dat je 15 vrienden mag uitnodigen voor een feest. Op dat feestje wil je je vrienden elk 2 stukjes taart aanbieden. Je zag daarnet bij de bakker 6 taartjes staan. Kleine taartjes. Eén taartje kan je verdelen in 4 stukken. Hoeveel taartjes moet je halen als je wil dat iedereen op je feestje 2 stukjes krijgt? Heb je dan nog stukjes over? Eén taartje kost 4 euro. (ja 't zijn wel dure taartjes... ) Als je 15 euro meeneemt naar de bakker, heb je dan genoeg geld bij je?

Handig toch als je de maaltafels kent? Er bestaan heel wat online spelletjes om de maaltafels te oefenen.
Hoe meer je oefent, hoe minder lang je moet nadenken om snel het antwoord te vinden. Op de duur moet je ook niet meer nadenken om te weten dat 7 x 8 euh...... 56 is.

Dit zijn een paar spelletjes:

http://www.maaltafels.be/online-maaltafels-oefenen-spelletjes.htm

http://www.onlineklas.nl/flash/Tafels%20oefenen.html

http://www.quia.com/mc/354928.html

http://www.aplusmath.com/games/matho/MultMatho.html


Op de website van de school staan er nog een heleboel

Leuker is eigenlijk om allerlei spelletjes uit te vinden en die samen met andere kinderen te spelen.
Bijvoorbeeld:

Er bestaan meer-zijdige dobbelstenen. Hier zie je een foto van een meerzijdige dobbelsteen:In de meeste speelgoedwinkels kan je dobbelstenen vinden met 10, 12 en meer zijden.

Stel dat je twee dobbelstenen hebt met 10 zijden, dan kan je daarmee 10 maaltafels oefenen, dat kan je alleen doen, maar leuker is natuurlijk met een vriend of zo. Je gooit met twee dobbelstenen. Je gooit een 5 en een 7 . Vijf maal zeven is ???? Als je met twee of met drie samen speelt en je hebt het fout dan moet je nog eens gooien. Elke dag eens gooien met de dobbelstenen? Zo lukken de maaltafels steeds beter...en sneller.

Op school is ook de doos van Het Geel Punt. In deze doos zitten heel veel spellen. Eén van de spellen, speel je ook met twee meerzijdige dobbelstenen: een lotto om maaltafels te oefenen.
http://www.hetgeelpunt.be/ww/spel/16.htm
De meeste andere spellen in deze doos zijn niet voor jou Urbanus. Jij bent een hele goede rekenaar ! Het gaat alleen om wat tempo te krijgen in de maaltafels omdat je deze ook nodig hebt om te kunnen delen.


Op school ligt het boekje "Eerste hulp bij tafels".
In dit boekje heeft Magda Jacobs (dat is een mevrouw die veel spelletjes uitvindt) een heleboel ideeën opgeschreven om de maaltafels te oefenen.


Geen opmerkingen: