vrijdag 26 september 2008

Leren typen


Als je wil leren typen moet je heel veel oefenen. Elke dag 5 minuutjes is beter dan één keer in de week een half uur.

Toen ik leerde typen was ik 12 jaar. Drie keer in de week gingen we een half uur typen in de klas van zuster Thérésine . In de klas stonden zo'n twintig hele grote typemachines. Die zagen eruit zoals op de foto. Je moest een blad papier in de machine rollen en dan maar typen: jklm qsdf jklm qsdf ....
We moesten onze vingers op de juiste toetsen zetten en we mochten ook niet kijken naar de toetsen. Dat heette 'blind typen' Als we toch naar onze toetsen keken, dan zette zuster Thérésine een gekleurd hoesje over de toetsen, zodat we niet konden zien welke letter eronder zat. Er zat ook een lint in de machine. Dat lint moest zo nu en dan vervangen worden.

Zuster Thérésine gebruikte ook een metronoom. Een metronoom ziet eruit als op de foto. Een metronoom kan snel en traag tikken. Tik tik tik tik tik tik , wij moesten hetzelfde ritme meetikken. j k l m, q s d f... dat maakte wel heel veel lawaai. Allemaal tegelijk, op hetzelfde ritme. Zoals een groep militairen.
Soms gebruikte zuster Thérésine muziek. Dan legde ze plaat op een platenspeler en dan moesten wij op de tonen van de Radetsky Mars van Johan Strauss leren typen. Hoe die klinkt, dat moet je maar eens opzoeken.
En zo leerden we dus allemaal samen blind typen. Was me dat saai... Maar ja, we leerden dus wel allemaal heel snel typen, want hoe meer we oefenden, hoe sneller we konden typen. En nadien hoefden we ook niet meer naar de toetsen te kijken.

Urbanus, het verschil tussen toen en nu is dat jij kan nu kan leren typen met een computer. Er staat helemaal geen non meer voor je neus met een metronoom en een plaat van Johan Strauss.

Wat echter niet veranderd is.... veel veel oefenen...en pas dan kan je snel en blind typen.

Ik zet een paar typeprogrammaatjes in de linkerbalk op deze blog. Hoe meer je oefent, hoe sneller je zal kunnen typen.


Veel succes !!

Geen opmerkingen: